„Към днешния ден нищо няма да бъде затваряно като мярка, но ние сме дни преди тази вълна да дойде към България”, предупреди премиерът.

„Разделили сме България на шест клъстера от области”, поясни Петков и добави, че ако в дадена област интензивните легла за запълнени, тя ще се разглежда в съвкупност със съседните, така че затварянето да бъде наистина последна възможност.

Петков каза, че ще бъде публикувана прогноза за до пет дни напред, така че хората и бизнесът да могат да се подготвят за мерките.

При 50% запълване на интензивните легла няма да има допълнителни ограничителни мерки. Постепенно такива ще се налагат с повишаване на натиска върху болниците. При 70% запълване ще бъдат въвеждани леки мерки. При 80% запълване ще бъдат затваряни бизнесите, които работят с хора, без хранителните магазини, банките и аптеките. В този краен етап, т. нар. зелен сертификат вече няма да действа и всички ще подлежат на ограничения и тестове за COVID-19.

Предвидени са и десет мерки за подпомагане на бизнеса. Това са „60 на 40”, „Патронажна грижа”, „Запази ме”, Оперативна програма за храни и материално подпомагане, Програма „Възстановяване”, финансирана от Фонда на фондовете, както и от Българската банка за развитие, Програма „Подкрепа на туризма”, финансирана от ББР, намаляване на ДДС на 9%, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма и възстановяване на средства на туроператори.

Освен това ще се прилага мярка „Етап 4”. Тя ще е само за микро, малки и средни предприятия – финансова помощ от 20% от средните нетни приходи за 2021 г. в размер на до 100 хил. лв.

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, каза от своя страна здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя поясни, че паралелно със запълването на интензивните легла ще се разглежда и заболеваемостта на медицинския персонал, и допълни, че плановите операции ще се спират при четвъртия етап, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

В момента има 916 разкрити интензивни легла за COVID-19 в България, от които са заети 584. Максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при сегашните възможности на здравната система, е 1 262, отчете Сербезова.

Образователният министър Николай Денков посочи, че при 50% запълване на интензивните легла ще се засили контролът за спазване на мерките за дезинфекция, носене на маски и дистанция.

При 60% запълване на интензивните легла ще спират заниманията по интереси, с изключение на целодневната организация на обучението - т. нар. занимални.

При 70% запълване на интензивните легла децата от първи до четвърти клас ще продължават да учат присъствено, а тези от пети до дванадесети ще учат онлайн с ротация от една седмица.

При 80% запълване на интензивните легла децата от пети до дванадесети клас ще учат само онлайн, а за тези от първи до четвърти ще се преценява, дали ще учат онлайн, в зависимост от заболеваемостта от COVID-19 сред тях и в съответното населено място.