Срещата на мездренските почитатели на поезията с творчеството на Тоня Борисова започна с откъс от музикално-художествения филм "Жива памет - Пътеки към душата на България” - един от 45-те филми, посветени на България и нейните красоти и създадени в тандем с нейния съпруг. С много чувство и голям артистизъм родената през 1952 г. в Димитровград поетеса, която е трайно свързана с нашия край, изпълни избрани стихове от 213-те лирични творби, включени в книгата.

"Четирите години, които живяхме с Александър в Люти дол, бяха най-щастливите в живота ми”, сподели по време на премиерата потомката на Захарий Стоянов.

"Път от Светлина в Безкрая” излиза от печат навръх Кръстовден тази година и е четвъртата поетична книга на Тоня Борисова след "Приказка за Добротата“ (1996 г.), "Жива Памет“ (1997 г.) и "Царевград Търнов - Всеславният“ (2000 г.). Озаглавена е така, защото духовният завет на Александър към Тоня е, че не трябва никога да се предава и да изпада в отчаяние, а да помни, че има огромно богатство - техните деца, родени с любов, безбройните спомени и множеството филми. "А аз отгоре ще ви светя, за да не объркате пътя, мила моя, казва приживе той, защото човешкият живот трябва да се върви с достойнство, а всяка стъпка да изписва светлина. Път от Светлина в Безкрая”.

Поетичната вечер завърши с откъс от художествено-документалния филм "До Коляното на Господ“ по сценарий на Тоня Борисова и режисьор-оператор Александър Борисов, посветен на мездренското село Очин дол и на Националния фолклорен събор "Де е българското" и отличен с наградата за операторско майсторство на Петия Международен кинофестивал "Балфест Пловдив 2008”.