"Към ТЕЦ "Марица изток 2" и към Мини марица изток, както и към всички дружества, ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", изтъкна Живков.

Енергийният министър е поставил задача пред шефовете на енергийните държавни компании да намалят разходите си между 10 и 30%, а някои от дружествата и с повече заради лошото финансово състояние. Министърът изказа и възмущение заради спонспорство на футболен отбор например.

От министерството са изготвили план, според който до 2030 г. на две стъпки ще бъде преминато от въглища в Маришкия басейн към произвоството на енергия от възобновяеми енергийни източници. Междинно централите се предвижда да работят на газ. Като проектите ще бъдат финасирани чрез евросредства и планът за възстановяване и развитие, ако той бъде одобрен.

Министърът обяви още, че е много вероятно да се забави изграждането на газовата връзка с Гърция и ако фирмата строител не се справи до края на декември, ще дължи неустойки от по 90 000 лева на ден.

Източник: pariteni.bg