© Цветелин Цветанов

В това време обаче ТИР, който се движил зад пежото, предприел изпреварване и в последния момент видял леката кола. Камионът ударил лявата страна на „Пежото”, което се завъртяло на пътя, а ТИР-ът се преобрънал три пъти, докато се спре в крайпътните дървета.

Като по чудо шофьорката на „Пежото” се е отървала без наранявания. Шофьорът на камиона е закаран с линейка в софийска болница. ТИР-ът е с благоевградска регистрация. Натоварен е с череши и е пътувал от Гърция към ферибота на Видин.

Свидетел на катастрофата е станал синът на жената с „Пежо”-то. Той се е движил с лек автомобил БМВ зад нея и е видял как ТИР-ът предприема изпреварване, манава покрай него и забърсва колата на майка му. В колата на сина е била и бременната му съпруга. Тя е прегледана в Спешна помощ в Ботевград и освободена.

В момента на мястото на катастрофата се извършва оглед. Наша проверка показа, че на главния път няма поставени знаци за ограничаване на скоростта. Няма и лента за престрояване на автомобилите, които правят завой към Литаково, което прави кръстовището изключително опасно. За това сигнализираха жители на Литаково, които два пъти излизат на протести в селото.

Още преди месец те прогнозираха, че катастрофите на това кръстовище са въпрос на време. Млада жена, която всеки ден вози детето си до Ботевград на училище, заяви, че ТИР-овете в този участък се движат с голяма скорост, почти без дистанция и тя никога не е сигурна дали ще успее да се прибере жива у дома.

След като пътят Ботевград-Литаково бе затворен заради ремонт, обходният маршрут минава през главния път Е-79 и преди Новачене се отбива по директен път, който води към Литаково.

Източник: botevgrad.com