Участниците в състезанието премериха най-напред бързина в лекоатлетическата щафета, след което показаха познанията си по българска история. Последва емоционалното мятане на топка по зададена цел, а накрая се състоя напрегнатото изпитание на силата, волята и издръжливостта в традиционното теглене на въже.

Отборът на Средно училище "Христо Ботев" успя да надделее над достойните си съперници и спечели състезанието и купата на победителя в "Патриотични игри 2019".

Всички участници в инициативата получиха грамоти, медали и предметни награди, като например българския трибагреник и литература, свързана с историята на врачанския край. Младежите изразиха задоволството си от идеята и нивото на проявата.

"Мисля, че всеки един българин трябва да бъде достоен гражданин на България, Европа и света, да бъде български патриот и да уважава миналото и традициите на своя народ!", заяви по време на награждаването на призьорите народният представител Красимир Богданов. Когато се роди идеята, желанието ни бе да направим за децата нещо по-различно и атрактивно, което да ги изкара навън в хубавото време. Да бъдат и физически активни. В бъдеще ще се постараем да разширим обхвата на игрите, като включим състезания във военни умения като стрелба с лък и катапулт. Ще покажем средновековните доспехи"

Богданов благодари специално на Момчил Янков, председател на Младежката организация на ВМРО - Враца, както и на регионалния организатор на "войводите" за Северозападна България Марин Цветков за помощта в организирането и провеждането на игрите.