На церемонията присъства заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който заяви, че сигналите, които се подават до телефон 112, вече ще стигат до операторите на Спешна помощ за няколко секунди.

По думите на Пенков това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер, който ще позволи да бъдат приемани до 3 000 обаждания от един пост

Предвижда се и към системата за линейките да бъдат интегрирани спешните приемни отделения на големите болници, което ще позволи екипите на Спешна помощ на място да подава информация към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде транспортиран. Тази възможност засега не съществува.

Пенков допълни и че в по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да бъдат интегрирани в тази система.

Стана ясно и че е в ход е усилена работа по внедряване на услугата, осигуряваща достъп до тел. 112 на хората със слухови или говорни увреждания.

Пред технологичното развитие на системата са и нови функционалности - видеоповиквания, достъп до системите за видеонаблюдение, комуникационна свързаност с центрове за управление на трафика, интелигентни скенери и други.

Надграждането на постигнатото ще гарантира още по-качествена европейска услуга, пише в съобщение на МВР.