Целта на организаторите винаги е била да се дава възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион и утвърждаване на българското. В него могат да вземат участие певчески групи, танцови състави, инструменталисти и индивидуални изпълнители от цялата страна.

Припомняме, че първото издание на фестивала бе по идея и инициатива на Сдружение "Искърско дефиле", и е свързано с името на Вазовия герой дядо Йоцо от едноименния разказ на Патриарха на българската литература, "Дядо Йоцо гледа”, а организаторите на фестивала връчваха ежегодна Награда за родолюбие "Дядо Йоцо гледа".

Носители на наградата досега са Илия Луков (2006), Пламен Петков (2007), Димитър Бербатов (2008), Меглена Куневa (2009), Веселин Топалов (2010), Кристалина Георгиева (2011), Николина Чакърдъкова (2012), Кубрат Пулев (2013), Наталия Симеонова (2014), Европейският съюз (2015), Искрен Красимиров (2016) и Ансамбъл "Мездра" (2017). Случайно или не, на миналогодишното XIII издание на фестивала не бе връчена Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа".

Тази година обаче, по нечия неведома логика, дядо Йоцо "ще слезе" при баба Илийца в Лютиброд. Защо ли някак си това решение напомня един разказ на друг наш класик - Елин Пелин, " Ветаро":
… "Наше село е на баир. От връо се види доло, от доло връо се не види… Зашнал се е акъло на Вуте по Дуда. Он у доло живее, а мислите му се по връо одат, като овци по каменяк. Она на връо живее, ама чак у доло грее. Като месечинка над вир - и от горе свети и от доле свети. Вуте е пък дълго, тънко и високо - магаре му под четало минува. ”…

Инициаторът на идеята и съорганизатор във всички досегашни издания на фестивала, Огнян Петров, заяви, че ще се търсят алтернативи за запазване на установената културна традиция събитието да се проведе на мястото, което го е инициирало и утвърдило като неръкотворен паметник на българското.