За това, как се е родила идеята, разказва майката на Анастасия – Даниела Давидова – Панчева. „Видях публикация в сайта на селото, че кметският наместник Владимир Пенчев е подел инициативата стълбовете на ЧЕЗ да се боядисат с цветовете на националното знаме. Дъщеря ми се запали и ме помоли да попитам дали може да нарисува нещо във фолклорен стил. Идеята й бе приета веднага и тя избра да нарисува момък и девойка в национални носии”.

Преди да започне обаче да рисува се наложило бащата на Анастасия да измаже и укрепи стълба, тъй като са се виждали арматурите. Закупили и блажната боя. Изборът да нарисува момък и девойка в национални носии било моментно хрумване, чрез които да представи традиционните елементи на женските и мъжките носии в Руска Бела.

Даниела разказа, че семейството им живее във Враца, но се прибират в бащината къща в Руска Бела, защото всичко тук им харесва. Най-интересното е обаче, че докато Анастасия рисувала, около нея се събрали десетки деца от селото, които с интерес наблюдавали работата й, а тя отговаряла с удоволствие на десетките им въпроси.

Коя е Анастасия Панчева? Даровитото момиче е ученичка в 11 клас на СУ „Христо Ботев”, профил история. Още от детската градина проличал талантът й да рисува и започнала да взема уроци в артстудио „Армеро”. Участва в различни национални и международни конкурси, има спечелени много награди и медали, два от които сребърни.

Пиететът към рисуването и усетът към детайлите обаче явно са наследени от майката Даниела, която дълго време се занимава с изработването на български национални шевици.

За Media News майката на Анастасия сподели, че пред двора им в Руска Бела има още един стълб, който предстои да бъде изписан.