Според д-р Клюге това, че броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. Епицентърът на европейското огнище сега е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. Според него страните трябва да използват времето до есента разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве, както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение.

„Много съм загрижен за възможността от двойна вълна - през есента може да имаме втора вълна на COVID-19 и друга – на сезонен грип или морбили. Преди 2 години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили", каза още той, цитиран от “Сега“. Много експерти, включително главният медицински директор на Англия, проф. Крис Уити, предупреждават, че втората вълна от пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата, посочвайки за пример пандемията от испански грип в периода 1918-20 г. Когато испанският грип за пръв път се появява през март 1918 г., той има отличителните белези на типично сезонно заболяване – но след това се връща в още по-вирулентна и смъртоносна форма през есента, като в крайна сметка убива 50 милиона души.

"От историята знаем, че при пандемии страните, които първоначално не са били засегнати така много, могат да бъдат ударени от втора вълна. Какво ще се случи в Африка и Източна Европа? Те са отвъд кривата - като някои държави казват: "Не сме като Италия". И след това, две седмици по-късно, бум! Те може, за съжаление, да бъдат ударени от втората вълна по-силно тази зима, така че трябва да бъдем много, много внимателни. Хората смятат, че блокирането е приключило. Нищо не се е променило. Пълният пакет за контрол на болестта трябва да е налице. Това е ключовото послание", казва още Клюге.