Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" поясни, че членовете на групата са били в полезрението на службите от средата на 2017 година, миналата година е образувано досъдебно производство. По думите му групата е била структурирана строго йерархично и всеки участник е имал ясно фиксирани задължения, които били изпълнявани при строга конспиративност.

Той уточни, че почти всички са криминално проявени, трима са осъждани за търговия с огнестрелни оръжия, а едно от лицата е с условна присъда. Говорим за твърд криминален контингент, имат почти цялата палитра от тежки престъпления, заяви още главен комисар Спиридонов.

В хода на оперативно- следствените действия са претърсени девет адреса, а във всеки един от задържаните е намерено незаконно оръжие, отбеляза наблюдаващият прокурор. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси.

Назначени са експертизи. В дома на един от задържаните е открит струг, на който са се заличавали серийните номера. Групата е изкупувала деактивирани оръжия, възстановявала ги , след което ги е продавала, отбеляза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Трима от членовете на групата, сред които и организаторът, са оставени в ареста с постановление на Специализирания съд, един е под "домашен арест", а на друг е взета мярка "парична гаранция".