Той се закани, че БАБХ ще направи собствена наредба за дезинфекция, защото сегашната върши работа само за паркове, но не и за животновъдни обекти.

Също така, ще задължи камионите с животни да ходят на автомивка поне веднъж седмично.

В гьоловете с дезинфектанти ще се минава три пъти на ден. Сутрин и вечер ще се вземат проби, за да се установи силата на химикала.

Според Наредба 44 на МЗХГ ще има три вида ферми за прасета. Заден двор, който задължително ще е регистриран с най-много до три прасета. Фамилни ферми със свине-майки, най-много до 200 животни, и индустриални ферми. Мерките за биосигурност при всички ще са специфични. При личните стопанства е задължително смяната на облеклото на влизане и излизане от кочината. Големите свинекомплекси ще се ограждат с електропастир или зид срещу глигани.

Паскал Желязков, шеф на БАБХ: Хванах се за главата като видях мръсотията отдолу на камионите. Затова всяка седмица на автомивка. При първото ми посещение на моста Видин - Калафат установих, че не се правят никакви дезинфекции. Стоят двама байчовци на сянка, държат по една моторна пръскачка. Тръбата, която духа камионите с препарат, подпряна на тухла и опръсква само тасовете. Така полицаите “преглеждаха” багажа на туристите с храна. И като капак ми казаха, че тировете си носят по 20 кг свинско да и готвят, посочи Паскал Желязков.

САЩ откриха ваксина срещу болестта

Ваксина срещу вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), която до момента се оказва 100% ефективна, е разработило правителството на САЩ, съвместно с академични експерти. Това съобщи "Блумбърг", като се позовава на доклад на Американското микробиологично общество. Ваксината е генетично модифицирана от основния щам на вируса. Както високи, така и ниски дози от нея са показали желания ефект при експерименти, направени 28 дни след заразяване на животните. Откритието предлага пълна защита срещу сегашния щам на болестта, който достигна епидемични размери в Източна Европа и Азия, твърдят от Департамента по земеделие на САЩ, които са отговорни за разработката.