Цвети Иванова представи официалните гости от управата на врачанския затвор и отец Николай, който с благодумност и без наченки на проповед привлече с човешкото си слово вниманието на аудиторията. Той обяви, че една от най-успешните програми в затворите, съществуваща повече от 36 години по целия свят, е "Ангелска елха” и във Враца е реализирана като за пример.

"Тези, които сме религиозни, знаем думите на Христос, който казва: "Ако сте го сторили на едного от тези мой, най-малки братя, на мене сте го сторили”. За хората, които не се религиозни, но имат достатъчно човещина в сърцето си, това е подредено по един друг начин, но крайната цел е една - добрината. Има една невинна група, децата, носеща върху себе си белезите на наказанието на родителите им, които са лишени от свобода. Целта на кампанията е покрай Рождество Христова да зарадва тези деца с един подарък от името на бащите им. Но основната цел е свещената връзка родител-дете да бъде запазена.

Какво ли е преживяването за едно дете да получи вест от баща си, които е в затвора? Бъдещето на тези деца е в голяма опасност. "Моралистите” намират начин да им кажат, че щом бащите им са престъпници и те ще станат като тях. Добрите хора намират начин да направят нещо добро за тези деца, защото някои ден това дете, видяло добро, няма да им върне лошо.

За съжаление, затворите в България са пресечна точка на некадърността на държавата и на църквата да се грижат за превъзпитанието на онези, които са се подхлъзнали и паднали. Това е провал, но по-големият провал са децата, които са невинни и носят стигмата, печата и наказанието без да го заслужават. Човещината и вярата могат да доведат до промяна", каза в словото си отецът.

"Изключително впечатлен съм от Цвети Иванова и екипа й, от всички вас, защото това, което правите, може да бъде образец не само в България. Тази посята добрина в бъдеще ще даде добър плод. Малко нещо сте сторили за Господ и неговите малки братя, дано Бог ви върне стократно от всичко това", благослови доброволците отец Николай.

Той поздрави майките, участвали в дарителската кампания, които бяха довели на събитието и своите деца и отличи деятели на Световната кампания от Враца. Сред тях бе и MediaNews за активната подкрепа и обективното отразяване на "Ангелска елха - 2017 г."

От "Ангелска елха” ни предоставиха писмо на дете, което публикуваме и оставаме края му отворен.

"Здравей, татко. Как си? Аз съм вече в 7 клас. Какво работиш? Много се зарадвах на колета. Много ми е мъчно за теб. Искаме някой ден да те видим. Защо не писа до сега? Знаем къде си, научихме от вестник. Чао! Чакам отговор!"