Устройствата са инсталирани експериментално, но жителите на града вече са реагирали на това нововъведение със скептицизъм. Мнозина смятат, че това ще доведе само до излишни разходи за вода, ще отвлече вниманието на всички пешеходци и ще изплаши по-възрастните хора.

В същото време в испанския град Саламанка, чиято управа се е загрижила да обезопаси хората, които не изпускат своите смартфони, бяха монтирани специални светлинни устройства, които допълват стандартните светофари. Те са вградени в пътната настилка и светят в зелено или червено. Така човек, който е забил поглед в устройството в ръцете си, може да се ориентира лесно дали е безопасно да пресече улицата или трябва да чака. Към момента експерименталните светофари работят само на една улица в Саламанка, но ако експериментът даде резултати, властите са готови да ги поставят и по другите оживени улици в градчето.

Също така в Украйна пък се обмисля идеята светофарите да останат без жълта светлина. Причината са многото катастрофи в последните месеци, станали по вина на шофьори, които се опитват да „хванат” именно светещия предупредителен сигнал.

Ако Украйна все пак реши да премахне жълтия цвят от светофарите, си това ще противоречи на Виенска конвенция от 1968. В нея е записано, че на пътищата за обществено ползване задължително се използват светофари с 3 цвята.

Източник: monitor.bg