ДЕКЛАРАЦИЯ

от

групата съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет Мездра

През последните дни се разразиха бурни полемики в социалните мрежи сред мездренската общественост. Някои от съгражданите ни изказаха мнение, че свързват нас, общинските съветници, с решенията на ръководството на общината. В тази връзка ние заявяваме категорично, че се разграничаваме от тях! С настоящата декларация изказваме позицията си към действията на общинското ръководство директно, тъй като считаме, че воденето на комуникация през социалните мрежи е най-малкото несериозно, с оглед обществените длъжности, заемани от всички нас.

На 19 май 2019 г. в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край село Очин дол, община Мездра се проведе XIV Национален фолклорен събор "Де е българското". Водени от желанието да съхранят утвърдилата се през годините традиция, организаторите на събора - Инициативен комитет "Дядо Йоцо гледа" и Сдружение "Искърско дефиле", решиха той да се състои на мястото, където това емблематично за общината и региона културно събитие се провежда неизменно от 2006 година насам.

В тазгодишното, 14-о издание на събора взеха участие повече от 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от областите Враца, Монтана, Плевен и София. На сцената се изявиха 35 танцови състави, народни хорове и вокални групи, представители на 18 читалища и на 7 пенсионерски и военни клубове, граждански сдружения и Центрове за работа с деца от 21 населени места в Северна и Западна България.

Две седмици по-късно, на 2 юни 2019 г., Община Мездра организира и проведе ЗА ПЪРВИ ПЪТ в Посетителски център - с. Люти брод алтернативен, 14-и по ред фолклорен събор под също наименование - "Де е българското".

Ние, общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ ,

заявяваме своето несъгласие със случващото се и поставяме пред обществеността следните въпроси, които будят недоумение:

- С какво право Община Мездра си присвои еднолично марката на Националния фолклорен събор "Де е българското", без да се съобрази с мнението на съорганизаторите на това събитие в предишните негови издания - Инициативен комитет "Дядо Йоцо гледа" и Сдружение "Искърско дефиле", с което извърши интелектуална злоупотреба и предизвика негативните реакции на множество жители и гости на общината?

- Защо Община Мездра реши да промени мястото за провеждане на Националния фолклорен събор „Де е българското” от неговия роден дом - Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", в Посетителски център - с. Люти брод, който няма нищо общо с това събитие, пренебрегвайки една многогодишна традиция?

- През 2019 г. Неделята на слепия, в която по традиция се организира събора, съвпадна с 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Не е ли липса на уважение от община Мездра към паметта на загиналите, в деня за почитането им да се организира събитие с музикално-танцова програма?

- За втора поредна година в 12:00 часа на 2 юни 2019 г. системата на Община Мездра за ранно предупреждение и оповестяване на населението, която трябваше да излъчи акустичен сигнал "Въздушна опасност", за да се преклоним пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, не проработи.

Каква е причината за това, има ли наказани длъжностни лица и кой ще понесе моралната отговорност за оглушителното мълчание на сирените в гр. Мездра в Деня за почит към нашите национални герои?

Да не забравяме, че напрежението в последните дни започна да се покачва още с честването на 24 май. На най-светлия български празник ръководството на общината не се посвени да постави печата на огорчението върху част от нашите деца, родители и учители, когато по нечия преценка пропуснаха да наградят деца и ученици с изявени дарби и творчески заложби!

Поставените въпроси са реторични, умишлено не са изложени под формата на „питане“ към кмета на общината. По-скоро поставяме въпросите пред обществеността.

С Декларацията си заявяваме, че не питаме, но знаем! И накрая - невинаги сентенцията "Разделяй и владей" е добър пример! Надяваме се кметът да опита поне в оставащите до края на мандата броени дни да бъде кмет на всички мездренчани!

С уважение,

Групата общински съветници от ПП ГЕРБ