За откриването на събитието във Враца дойде акад. Светлин Русев. „Светла ни върна Томата по един толкова красив начин. Днес всеки от нас по един изключителен начин е заедно с Томата. А да бъдеш заедно с него беше от онези дарове от съдбата, които ни правят по-добри и вярващи в човешкото у човека”. Това каза акад. Русев отдавайки почит към паметта и творчеството на майсторът на четката и вълшебникът на боите Тома Трифоновски.

Светлин Русев даде висока оценка на творбите на Томата и разказа лични спомени от срещите си с него. Спря се на един момент, когато влязъл в ателието му и видял, че Светла и Томата гушнати са заспали. Сторило му се, че наблюдава красиво видение, като притча за споделената любов - започнати и незавършени картини, разхвърляни четки, мирис на терпентин и двама влюбени.

„Приятелство на Томата беше без съображения, безкористно и всеотдайно. Неговата приятелска територия беше безгранична, такава каквато може да бъде само на много добър човек. Приятелството му нямаше йерархия, приятелите му бяха всякакви, различни като поколение и манталитет.

Днес художникът живее в други измерения в които няма вчера и днес, няма начало и край, а само вечност. Не знам къде се скита неспокойната душа на Томата, дали търси утеха при старите комити и войводи, дали обикаля около църквата в родния град и търси загубената ни национална вяра или там някъде довършва ненарисуваната си картина. Кой знае? Всъщност той е тук, където е бил цял живот, при картините си и при хората, които го обичат.”-каза акад. Русев

Първият запазен знак, статуетка на международния младежки фестивал ВРЕМЕ директорът на Младежкия дом, Георги Врабчев връчи на Светлана Трифоновска. На събитието беше представена биографичната книга „Томата”. В нея се описва живота на големия българин и художник, смятан за един от класиците на родната ни живопис. Книгата е необичайно представяне на неговата биография под формата на дневник от спомени и случки, написани от неговата съпруга - журналистката Светлана Трифоновска. Към нейните спомени естествено се вписват и разкази от критици, артисти, журналисти, писатели, приятели на художника. Така са обхванати периодите от вълнуващия живот на Тома Трифоновски, приличащ на истински филм.

Историята започва от времето, когато като дете, живеещо в приказното село Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, бъдещият художник е пометен от кървавите събития с хилядите деца-бежанци от родното си място по време на Гражданската война в Гърция и попада в чудните замъци на Чехия. После в центъра на Будапеща и от там в Плевен , Враца и София в България.Книгата с живи спомени за художникът е илюстрирана с автентични рисунки на твореца, има цветна секция с репродукции на негови картини и богат снимков материал от различни периоди на неговия живот. В края на събитието с по чаша вино, колеги, приятели, почитатели и близки на Томата се върнаха във времето когато наистина имаха съдбовният дар да бъдат с един уникален, талантлив и светъл човек, Томата.

Изложбата е съпътстваща културна проява в рамките на Международният младежки театрален фестивал ВРЕМЕ и ценителите на живописта и Томата, могат да я видят в Синята зала на Младежкия дом във Враца.