Нещо повече, светена вода може да се получи дори и вкъщи! Но за това е необходимо да се съблюдават два важни фактора:

1. Сребърни йони!
За бактерицидни свойства на среброто хората се досещали в продължение на векове. Не е чудно,че в народни легенди вампири и върколаци не умират от раните си а от сребърни куршуми и стрели.Свещениците по време на церемонията спускат в съда с вода масивен сребърен кръст или съхраняват водата в сребърна купа. Научните доказателства сочат, че сребърните йони имат отлични антисептично свойство. Те са в състояние да елиминират много вредни бактерии, включително холера, дизентерия и коремен тиф!За дезинфекция на питейна вода е необходимо да се създаде концентрация на сребърни йони в нея от 0.06 до 0.2 милиграма на литър. Това може да се постигне, като се остави няколко часа в съд с вода, сребърен предмет, или посребрен медальон и др.

2.Студът!

Вторият най-важен фактор е температура. Вероятно изненадва факта, че в момента,когато по обичай се скача в студените води да се извади кръста хвърлен от свещеника,обикновено никой от участниците не се разболява.Въпреки ниските температури през този период от годината. Това е така, защото бактериите не могат да се размножават при ниски температури.Не е изненадващо, че водата, която е налята от реката през зимата се запазва перфектно. На такова "чудо" е в състояние да съперничи дори вода, която не е осветена.

Да вярваме или да не вярваме в светената вода - е само личен въпрос. Но да се каже,че тя всъщност няма анти бактериални свойства, това е лъжа. Също така не е за пренебрегване ефекта- плацебо, който също е в състояние да извърши чудеса чрез само внушението и вярата. Какво мислите за светената вода - това е само спекулация на духовниците, или е неразделна част от вярата?