Във връзка с това, младите червенокръстци от БМЧК „Приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино се включиха в кампанията с флашмоб. Организираната масова акция имаше по-специално послание към всички участници в движението – „Спри! Животът е с предимство!“.

Учениците пресякоха главният път, който свързва Мездра със София през Искърското дефиле, носещи плакати с надписи „Спри! Животът е с предимство!“ и „Остани жив! Пази живота!“. Демонстрацията имаше за цел да привлече вниманието към този сериозен проблем, който е отговорност за всички нас.
"Апелираме към всички участници на пътя да бъдат по-отговорни и внимателни към себе си и останалите", каза Петя Илиева, педагогически съветник в училището в Зверино.

Младите доброволци от БМЧК демонстрираха и умения при оказване на първа долекарска помощ.

Екип на РУ-Мездра беше там, за да насочва движението и да осигури безопасно преминаване на децата. Те даваха насоки на най-малките участници, като има обясниха как да се държат, когато са част от движението, и за какво най-много трябва да внимават.

Тези указания са много важни, тъй като точно сега през селото минава най-натовареният трафик, поради ремонта на скоростната отсечка Мездра - Ботевград. Кметът на Зверино Стоян Петров, сподели пред Medianews, че всички процедури за проектиране на ограничители на скоростта тип "повдигната пешеходна пътека" са одобрени и проектът за поставянето им е възложен на фирма изпълнител. Скоро ще може да се монтират, за да бъде по-спокойно преминаването на родителите и децата през опасната зона, допълни още той.

Отговорността на пътя е на всички, затова карайте внимателно!