© Радио Видин

Вече е ясна програмата на националния преглед, носещ името на маестро Димитър Пеев.

"Програмата е на 5-и май да се започне от 17:00 часа с дефиле и след това с концертна част на всичките състави. На другия ден започваме сутринта от 10:30, пак с дефиле-парад по централната градска част до естрадата на Народно читалище "Христо Ботев". Там ще бъдат изпълнени, от всичките състави, поне три специални, които да са марш, хоро и някакво произведение в произволен жанр, по избор на самите състезатели. Тази година наши участници са "Джуниър Бенд" от СУ "Емилиян Станев" - Велико Търново, Духов оркестър при СУ "Иван Вазов" - град Плевен с мажоретен състав, Духов оркестър "Дефилир" с мажоретен състав - град Вършец и да не забравяме Музикално училище "Любомир Пипков"-София, както и Първа езикова гимназия, пак град София... Целта на този преглед е популяризиране на ученическите духови оркестри, творческата изява на учениците, приобщаване на младото поколение към българската култура и разбира се, стимулиране на извънкласната дейност на самите училища" уточнява Даниела Лилова от Община Вършец

Оркестър "Дефилир" от училище "Иван Вазов" Вършец е единственият представител на Северозапада в националния преглед. Негов ръководител е синът на маестро Димитър Пеев - Николай Пеев. Оркестър "Дефилир" се подготвя за събитието още от есента. В програмата му са включени марш, хоро и микс от мелодии на АББА и Бони М, разказва Николай Пеев:

"Нашият оркестър е създаден през 2009 година по инициатива на директора на училището във Вършец, "Иван Вазов" и ръководството на Община Вършец, по онова време. От 20 участници първоначално започва, тогава ръководител на оркестъра е Димитър Пеев. Към оркестъра има мажоретен състав, той е създаден същата година, от тогава се ръководи от госпожа Невена Стоянова, до днес. Оркестърът има доста изяви през тези години, 12-13 участия годишно... Специално във Вършец, от създаването на оркестъра до днес, има изключителен интерес, дори аз като ръководител, който работи сам, ми е трудно да работя с около 30 деца."