Дончева обясни: "Издирени са и са мотивирани за участие в клубната дейност общо 100 ученици от I до XII клас. Ученици са от различни етноси. Малка част от тях са с изявени интереси към езика и по-голямата - изпитващи затруднения с прилагането на книжовните норми на българския език. Част от участниците подобриха четивната си техника и уменията си за прилагане на книжовните норми на българския език. Двама участници успешно издържаха държавен зрелостен изпит по БЕЛ. Двама ученици с много добра степен на езикова грамотност и творчески заложби участваха в регионален извънучилищен литературен конкурс и получиха първа и поощрителна награда.”

Елеонора Дончева добави, че сградата на училището се ремонтира със средства от Държавно предприятие Фонд "Затворно дело" и съвсем скоро обновяването ще приключи. Директорката разказа накратко и за работата в клубовете по проекта „Не съм различен”.

В клуб „Нека ти разкажа“ с ръководител ст.учител Надежда Монова затворниците ученици са събирали текстове на различните етноси от Северозападна България, близки до учениците, с които да се подпомогне изучаването на българския език в началните класове. Те са създали свои читателски дневници. В продължение на единадесет месеца участниците в клуба са проучвали обичаите, традициите, гатанките, пословиците, поговорките, приказките и легендите от Северозападна България.

Ст. Учител Елка Георгиева е ръководила работата на участниците в клуб „Знам и мога”, в който са проучвали обичаите и празниците почитани от различните етноси. За учениците с присъди е проведено обучение за правилно изразяване и въвеждане на компютърен текст на български език и за представяне на дадена тема чрез съвременните информационни технологии.

„Който знае,може и успява“с ръководител старши учител Камелия Камберова е поредният приключил успешно първия етап от работата си по проекта с акцент правилно и трайно овладяване на правилата на съвременния български книжовен език чрез упражнения за правоговор и правопис.

Клуб „Създавай, твори и се забавлявай” е ръководен от ст. учител Антоанета Александрова. Целта на извънкласната дейност в клуба е била създаване на ефикасен модел за възпитание на етническа толерантност, както привличане и задържане на учениците в училище, чрез изучаване на математика. Учениците са участвали в създаване свързани на брошури, презентации, плакати, дипляни, рекламни материали свързани с етносите.

Особено място е било отделено на работата в клуб „Здравно и полово образование“ с ръководител клуб ст. учител Петя Славчева. Проведена е разяснителна и обучителна дейност относно ниската здравна и полова култура и рисковото сексуално поведение. Учениците са изработили постери, табла, модели е и проведен „Ден на здравето“.

Според екипът преподаватели в училището и управата на затвора участието в извънкласните занимания по проекта „Не съм различен” осмисля свободното време на учениците, поддържа мотивацията им за учебен труд. В различните клубни дейности лишените от свобода се учат се да работят в екип, подпомага процеса за преодоляване на сегрегация, създават възможност за индивидуална изява и удовлетвореност от постигнатото. Работата по проекта популяризира името и издига авторитета на училище „Мито Орозов” на врачанския затвор.