Това е единственият в общината проект, който изцяло е обвързан и насочен към работата с деца със специални образователни потребности. Проектът е част от благотворителната дарителска кампания „Дари, за да помогнеш”.

Директорът на детското заведение Атанаска Христова откри тържеството по откриването на сензорната стая и изрази своята благодарност към спонсора, с чието изключително разбиране и съдействие проектът е станал възможен. Тя обърна внимание, че целите на проекта са насочени изцяло към развиване на двигателната моторика на децата, към тяхната социализация и антистресова адаптация.

Преди официалното прерязване на лентата, малките слънчица на детската градина поздравиха гостите с песните „Слънчице” и „Усмивка”, а малките мажоретки спечелиха аплодисментите на гостите със своя оригинален танц.

Руслана Щилянова и градоначалникът Генади Събков прерязаха лентата и обявиха официалното откриване на новата придобивка.

Сензорната стая "Усмивка под дъгата" е оборудвана с антистресови топки, които повишават и моториката на децата с двигателни проблеми, обезопасен батут, модулна система "Градина на сетивата", в която чрез сензорни дъски усещат, приемат и "прегръщат" света около себе си, кът на емоциите, специално табло за рисуване със светлина чрез специална писалка, аквариум, за който националният рекордьор на 3 000 м стипълчейз Митко Ценов е подарил златна рибка, за да изпълнява желанията на малчуганите.

Психологът Мариана Петрова, координатор по проекта, обясни за ролята на цветовете, използвани в интериорното решение на стаята, и как въздействат при различните типове затруднения при деца със специални образователни потребности.

В тази стая педагозите ще използват различни антистресови методики за повишаване на детската емоционална интеграция, ще се провеждат ситуации, игри и забавления за разпознаване и демонстриране на емоции, антистрес, упражнения и комплекс упражнения за справяне с агресията, развиване на сетивата, драматизации, арт ателие, в което родители и деца ще предават социален опит на фона на релаксираща музика.

Калина Арсенова, учител в детското заведение, разказа приказката „Усмивка под дъгата”, като последователно демострираше различни методи за работа в отделните обособени кътове.

Стаята "Усмивка под дъгата" ще бъде място, в което родителите също ще могат да участват в игрите заедно със своите деца.

Представителят на основния спонсор Руслана Щилянова заяви, че екипът им винаги е откликвал и ще откликва на градивни идеи, и изборът на проекта на ДГ „Слънчице” не е случаен. От кандидатствалите 120 проектни предложения, този, на детското заведение, е бил избран заради своята изключително новаторска идея, която днес вече е факт.