Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) прие да бъдат отпуснати средства в размер на общо до 3 500 000 лв. за провеждане на Националния конкурс "Чиста околна среда" за най-оригинален и екологично познавателен проект на тема "Обичам природата и аз участвам - 2018 г.”. Средствата по предстоящата кампания ще бъдат разпределени по следния начин:

1. За проекти на общини и кметства до 10 000 лв. с ДДС на обща стойност - 2 300 000 лв.;
2. За проекти на училища, детски градини и ЦПРЛ/ ОДК до 5 000 лв. с ДДС на обща стойност - 1 200 000 лв.

Краен срок за подаване на проектите:
* училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/ Обединени детски комплекси - 16 февруари 2018 г.;
* общини и кметства - 2 март 2018 г.

Конкурсните проекти следва да се изпращат до деловодството на ПУДООС само по пощата с обратна разписка или куриер. За приемане и въвеждане в деловодната система на ПУДООС ще бъдат допуснати само онези заявления, носещи пощенско клеймо с дата на изпращане - 16.02.2018 г. включително за училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/ Обединени детски комплекси и 02.03.2018 г. включително за общини и кметства.

В класирането няма да бъдат включвани проекти на заявители (кметства, кметски наместничества, райони на общини, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/ Обединени детски комплекси), които са получили финансиране в Националната кампания "Чиста околна среда" през 2016 г. и 2017 г. Целта на налаганото ограничение е даване на възможност на по-голям брой нови, нефинансирани през последните две години, участници да се възползват от предоставянето на финансови средства за реализацията на екологични проекти в Кампанията "Чиста околна среда" през 2018 г.

Резултатите от извършеното класиране на постъпилите заявления ще бъдат обявени в срок до 13 април 2018 г. на електронния сайт на МОСВ: www.moew.government.bg, в раздела на кампанията „Чиста околна среда“ с мото „Обичам природата и аз участвам“ и на интернет страницата на ПУДООС: www.pudoos.bg

Краен срок за изпълнение дейностите по одобрените проекти:
* за общини и кметства е предвиден до края на месец ноември 2018 г.;
* за училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК до края на месец октомври 2018 г.;