Има ли опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане без свежо ядрено гориво от Русия?

"Няма такава опасност. Има достатъчно гориво и за двата блока за години напред. Опасност от това блоковете да спрат поради липса на гориво поне в близките години няма", каза пред БНР Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране. Централата може да използва всяко гориво, което е безопасно. Процесът за лицензиране на гориво започва с искане за използване на нов тип гориво, като се приложат документи за обосноваване на безопасността на горивото не само при нормална експлоатация, но и при аварийни ситуации, както и за съвместимостта със стария тип гориво, поясни той.

"Всичко зависи от анализите, които доказват безопасността на горивото. В Чехия в момента върви подобен преход. Малка е вероятността да бъде отхвърлено горивото, но това изисква време. Съвсем нормално е да получим документи, разработени от производителя, одобрени от АЕЦ "Козлодуй", заяви Цанко Бачийски относно казуса с "Уестингхаус". По думите му "няма драма в това, че анализите се изготвят от "Уестингхаус", защото "няма и кой друг да го направи" и такъв анализ изисква много добро познаване на характеристиките на горивото.

"Има още една фирма и това не е тайна. Чехия работи и по двете линии. Всъщност това е диверсификацията. Не бива да се заменя един монопол с друг монопол. На пазара и в бъдеще ще излизат нови горива. Не е казано, че трябва да се работи само с един тип", каза още председателят на АЯР. Отработеното гориво има самостоятелен път – така Бачийски отговори на въпроса трябва ли доставчикът на ядреното гориво да се ангажира и с отработеното ядрено гориво.