Народният представител от ВМРО Красимир Богданов, който е председател на групата за приятелство с Албания в 43-ото Народно събрание, се срещна с колегата си Едмонд Спахо, зам.-председател на албанския парламент. Двамата обсъдиха възможностите за засилване на взаимноизгодното сътрудничество в сферата на образованието и туризма. На срещата стана ясно, че българските висши учебни заведения са готови да представят програмите си за прием, с оглед привличането на повече студенти от Страната на орлите.

По време на дискусията бе констатирано, че в България интересът към Албания като туристическа дестинация се засилва, но липсата на реклама, редовна въздушна линия и удобна инфраструктура препятстват по-сериозното посещение на българи в страната.

Красимир Богданов и Борис Станимиров от Реформаторския блок се срещнаха и с ръководствата на организациите на българите в Албания - Сдружение „Просперитет Голо бърдо“ от Тирана и Дружеството за Албано-Българско приятелство от гр. Корча. Двете организации развиват активна културна дейност, отбелязват традиционните български празници и паметни исторически дати. Наскоро в албанската столица отвори врати българско съботно-неделно училище, а в Корча е организиран курс по български език за кандидат-студенти. В с. Стеблево в областта Голо бърдо започна изграждането на православен християнски храм.

Срещите се осъществиха по време на двудневно посещение в Албания на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Нашите парламентаристи имаха официални срещи със заместник-председателя на Народното събрание на Албания Валентина Ласкай, с председателите на комисиите по външна политика и по европейска интеграция, с министъра на отбраната и с министъра по европейска интеграция, с почетния консул на България Селим Ходжай.

В разговорите бяха поставени въпроси, свързани с желанието на Албания да започне преговори за членство в Европейския съюз и изпълнението на критериите, касаещи самоопределението и правата на малцинствата в Родината на Скендербег, сигурността и защитата на границите, предвид миграционната вълна към Европа и политическата нестабилност в съседни държави, липсата на развитие по реализацията на Европейския транспортен коридор №8.

Желанието за засилване на контактите между групите за приятелство в парламентите на двете държави бе засвидетелствано още в началото на мандата на сегашното Народно събрание при среща от българска страна с Н. Пр. посланик Кириако Курета, а впоследствие и при посещението в София на президента на Албания Буяр Нишани.