Указанията, които сме дали на ВиК операторите, са потребителите да могат да направят своя самоотчет на водомерите по указаните начини, които са на интернет страниците на съответните ВиК дружества – чрез телефони, чрез интернет страмницата, есемеси, така че да ограничим личния контакт между инкасаторите и потребителите. ВиК дружествата ще могат да залагат и служебни резултати там, където не е подаден самоотчет, като се основават на данни от предишен период за средното потребление на абоната, заяви Аврамова.

Тя оповести предприетите мерките във връзка с плащането на сметките за вода. За да няма струпване на хора, препоръчваме нас потребителите да плащат възможните начини за плащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане на услугата чрез електронен превод, плащане на гишетата на Български пощи и на касите на ВиК операторите. За да съхраним здравето и на потребителите, и на клиентите, в помещенията с касите ще се допускат иограничен брой хора, в зависимост от големината на помещенията и броя на касите. Тези помещения ще се дезинфектират, ще оборудваме служителите с предпазни средства и ще спазваме препоръчаната дистанция от минимум един метър, посочи регионалният министър.

Всички услуги, които министерството изпълнява заедно със своите подразделения – ДНСК, Кадастърът, ВиК операторите, ще бъдат изпълнявани, като ще заложим на електронен обмен от информация. Ще помолим всички потребители да се опитат да използват електронния начин на комуникация при поискване на дадена услуга, посочи Аврамова.