Групата е била поставена под наблюдение още през миналата година след постъпили жалби на пострадали граждани. Образувано е и досъдебно производство.

Разследващите установили по един от случаите, че в началото на 2017 г. участник в групата дал на възрастна жена от Враца заем от 6000 лв. с условието да ги върне на вноски в рамките на 3 месеца в сметка на неговия брат (който също е член на групата). Освен това накарал жената да подпише разписка, че е получила от него 10 000 лв. Завел я и при нотариус, където я накарал да подпише договор за покупко-продажба на жилището й във Враца. В акта било отразено, че тя е продала апартамента за 18 000 лв., въпреки че две години по-рано го е купила за 42 000 лв.

Впоследствие двамата братя накарали жената да изтегли парите, които й превели по банков път, и да им ги предаде. Обяснили, че след като изплати дълга си от 6000 лв., ще й върнат жилището. Жената успяла да погаси заема и поискала от единия от братята да върне апартамента й. Той заявил, че това е невъзможно, тъй като тя изплащала дълга си на брат му, не на него.

През лятото на 2017 г. жената била задържана на летището в Цюрих със 700 грама кокаин и в момента е в швейцарски затвор. Обяснила пред близки, че е била изпратена от братята в Бразилия, за да им пренесе наркотици и срещу "услугата" да получи обратно жилището си.

Освен за участие в организирана, на един от групата са повдигнати и обвинения за закана за убийство и изнудване.

Днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за "Задържане под стража“ на петима от задържаните. Шестият е приведен в място за лишаване от свобода, където ще изтърпи наказание от предходно осъждане, от чието изпълнение се е отклонил до задържането му от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Делото по мярката за неотклонение ще се гледа също днес.