В книгата на Цветинка Стоянова бе представен по изключително интересен и забавен начин образа на едно от митологичните същества в българския митично-фолклорен космос. Авторът на приказката в стихове бе съумяла да изгради образа на своята героиня в духа на настоящето. Пренесена през вековете, Самодивка бе намерила своето място и във века на технологиите - тя се интересуваше от мода, от медицина, от изкуство. Така представена, героинята на Цветинка Стоянова бе въплътила в себе си онази митологична представа от вълшебните приказки за самодивите и съвременното модерно и капризно същество, което нерядко срещаме днес.

Наред с увлекателната история на малката Самодивка, в книгата присъстват и познатите образи от детските приказки за животни - Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Ежко Бежко, Мецана и мечетата, малката калинка и много други, които изграждат един пълнокръвен и естествено жив свят. За това усещане допринесоха и изключително сполучливите илюстрации в книгата, направени от талантливата мездренска художничка Стела Цветкова.

Авторът на книжката сподели, че идеята за написването й се е родила спонтанно и е подсказана от малкия й син Антоан. Тя разказа, че останала изненадана, че малкият Антоан знае кой е Арнолд от “Леденото кралство”, но не знае какво е самодива. Именно така се родила идеята да разкаже на децата какво е самодива, а на порасналите вече деца да припомни, че не трябва да забравят мечтите си.

Книгата е съвместен проект Фонд “Мисия” и е написана с благотворителна цел, която ще помогне на децата от социално слаби семейства в България, както и на деца, пострадали при бедствия, аварии и пожари. Тя ще се разпространява предимно в София, но от компания “Вижън” Фондация “Мисия” ще бъдат предоставени 100 броя за град Мездра.

Цветинка Стоянова поясни, че събраните средства от продажбата на книгата в Мездра, ще бъдат използвани за закупуване на ученически пособия на деца, чиито родители са одобрени за социалната услуга „Безплатен топъл обяд”.

Секретарят на Читалище „Просвета 1925”, Валентина Цекова, поздрави младия автор и й пожела нови творчески успехи. Камелия Петкова, Председател на Общинската организация на хората с увреждания, благодари на Цвети за доставеното удоволствие да се потопи отново в света на приказките и изрази увереност, че тази приказка няма да бъде последна.