По същото време в най-голямото село в община Мездра - Зверино, очакваха кмета на Мездра, за да открие Третия национален фолклорен фестивал "Змей Горянин", в който взеха участие повече от 600 самодейци - танцьори, певци и инструменталисти от Северна и Западна България. Разбира се, след като Годо така и не дойде (каквато мисъл явно въобще не му е и минавала през ума), организаторите на фестивала решиха, че "Петима Петко не чакат" и той мина и без височайшето присъствие на градоначалника.

Впрочем, по порочна практика, установена през последните години, в подготовката на партийното мероприятие на връх Косматица отново бяха ангажирани служители на Общинското предприятие "Чистота". И тази година поляната около паметника и подстъпите към него бяха окосени и почистени, в което бяха впрегнати ударно работници от комуналната фирма. Безспорно, със знанието и по нареждане на градоначалника.

Въпросите дали е морално общински служители да участват в работно време по какъвто и да е начин в едно чисто партийно мероприятие и дали това не е злоупотреба със служебно положение от страна на сегашния кмет на Мездра са по-скоро риторични…

Иначе от снимките, качени в социалните мрежи, личи, че тази година участниците в поклонението на Косматица са били видимо по-малко, отколкото предишни години. Което, само по-себе си, е една добра новина за българската демокрация. Ако се позовем на Библията, след десетина години би трябвало да са още по-малко... Защото, както казва Моисей: "Роденият в робство не може да бъде свободен!"

Момент от поклонението на връх Косматица през 2018 г.

Момент от поклонението на връх Косматица през 2019 г.