„Тези герои записаха със златни букви имената си в историята на света. До края на живота си те се бориха за един по-добър свят. Благодарение на подвига имБългария не е сред победените страни и получава нов шанс. Показва, че за няколко десетилетия може да преживее своя ренесанс, да даде на своите граждани равен достъп до здравеопазване, образование и работа. Благодарение на хората, пред които се прекланяме, милиони живеят един по-добър живот, затова ние сме длъжни да пазим паметта им, да почитаме саможертвата и да предаваме спомена за техния подвиг сред поколенията“, подчерта в слово пред присъстващите областният лидер на БСП Иво Лилов. От името на председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова бе прочетен поздравителен адрес.

По време на възпоменателния митинг бе възродена традицията да се връчва литературна награда, на името на „Васил Воденичарски“. Тя е учредена от Съюза на българските писатели съвместно с инициативен комитет за нейното възраждане. Резултатите от националния конкурс бяха обявени от председателя на съюза на писателите Боян Ангелов. Той удостои с почетния приз поета-публицистЛъчезар Еленков, който е и зам.председател на националния съвет на БАС.

Фолклорни състави към читалищата в Липница и Хайредин представиха пъстра музикална програма. Паметта на героите-антифашисти бе почетена с едноминутно мълчание. В тяхна чест, пред величествения монумент крайЛипница, от името на областната и общинските структури на БСП бяха поднесени венци и цветя.