© Община Лом

В ремонтираната сграда на бившия дом „Милосърдие“, където бе изграден Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства,се осъществяват различни типове почасови, консултативни и подкрепящи услуги, съобразно индивидуалните потребности и нужди на всяко дете.

За дейностите, които предоставя социалната услуга от резидентен тип Защитено жилище за лица с психични разстройства, бе изградена и оборудвана нова сграда, която се намира на ул. „Бабуна.“ Първоначално там трябваше да предоставя социалната услуга "Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст", но поради липсата на такива, дейността бе преобразувана.

Реализирането на дейностите по проекта създаде условия за предоставянето на нови услуги в общността на територията на община Лом, за които е изградена подходяща инфраструктура със средства от Оперативна програма "Региони в растеж"

Дейностите за предоставянето на двете социални услуги пък са финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Обща стойност на проекта е 935 324,24 лв. безвъзмездна финансова помощ,от които 795 025.60 лв. или 85 % е европейско финансиране, а националното съфинансиране от 15 % или 140 298.64 лв.

Резултатите от изпълнението на проекта „Равен достъп до услуги за всеки“ бяха представени от управленския екип по време на информационния ден на 28 септември. Създадени са условия за подпомагане, взаимопомощ, ефективна защита и социална интеграция на потребителите на социалната услуга и равен достъп до услуги за социално включване на деца и възрастни с увреждания.

От 1 октомври Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Защитеното жилище за лица с психични разстройства продължават да функционират като делегирана от държавата дейност.