Симеон Станкович със своята Хариет
Симеон Станкович със своята Хариет

По думите му соколарите и до момента не могат да си отговорят на въпроса защо ловът със соколи и мишелови у нас не е разрешен. "Но е факт, че този вид лов е забранен у нас. Надяваме се, че в най-скоро време проблемът ще бъде разрешен”, заяви Паскалев. На последното ловно изложение в Дортмунд обаче и той, и приятелите му соколари, получили уверение, че до година-две ловът с хищни птици и у нас ще бъде легализиран.

Ако това се случи, то ловецът ще може да остави пушката вкъщи и да излезе с хищната птица. „С или без куче, в зависимост от това какво ще ловува. Тази птица изпълнява ролята на пушка. Въпреки че птицата ще му докара в пъти по-малко дивеч от пушката”, обясни тънкостите на лова с хищна птица Пламен Паскалев.

Според него в момента соколарите у нас отглеждат пернатите заради удоволствието да ги тренират и да наблюдават полета на птицата. Ловът със сокол или мишелов е екстензивен вид и при него няма ранени животни, които умират часове по-късно в адски мъки.

"Това е много екологичен, ако ловът може да се нарече екологичен, щадящ дивеча и доставящ голямо удоволствие на човека лов. Човекът обаче трябва да има голямо търпение, много свободно време, тъй като тази птица всеки ден трябва да излиза и да лети. Не е като пушката, да я оставиш в касата и в събота да я вземеш. Птицата трябва да лети всеки ден, за да бъде конкурентна на дивеча”, казва соколарят.

Пламен Паскалев, член на Управителния съвет на Българския соколарски съюз
Пламен Паскалев, член на Управителния съвет на Българския соколарски съюз

По-голяма плячка може да улови женската Хариет, която е от друг подвид на „Мишелов на Харис” и достига малко по-големи размери от Винету. Хариет е на 9 години и заедно с партньора си Хари вече имат добра филмова кариера, обяснява собственикът на Хариет националният ни състезател по класическа борба Симеон Станкович.

Миналата година Хариет се е снимала в клипа на известния гръцки певец Никос Вертис. Снимките били в покрайнините на София, докато Станкович е бил в Германия, където се състезава в Бундеслигата. Затова председателят на Соколарския съюз Анани Любенов взел Хариет и бил с нея на снимачната площадка. „Ролята й е била доста проста - седяла е на ръкавица и е трябало да бъде с разперени крила, за да изглежда внушително. Държал я е самият певец. Снимала се е в клип на фолк дивата Деси Слава, на рап певеца Камората”, казва собственикът й.

Симеон се запалил по соколарството, когато бил на едва 10 години, а две години по-късно получил Хариет. За нея в дома му има отделена стая със стойки, където Хариет не стои вързана. „Сега навърших 22 г. и откакто я имам, тя живее неотлъчно до мен. Интересното е, че тя ми спеше на леглото, до възглавницата, толкова много бе свикнала с мен. Галя я, лети, каца си, идва при мен, гледаме филми заедно. Принципно рядко са птиците, които преминават такъв начин на общуване и контакт с хората, но тя е много спокойна като характер”, хвали птицата си Симеон.

Бухалът Бубо е от вида "Европейски бухал”. Красивата птица е на 12 години и преди да дойде в България, е „работил” по програма за рехабилитация на деца с ментални проблеми във Великобритания. Бубо реагира на името си с бухане, което го превърна в атракция за малки и големи на щанда на Българския соколарски съюз на Панаира в Пловдив.

Източник: monitor.bgmonitor.bg/

Бухалът Бубо
Бухалът Бубо