С това си действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). "Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на Министерството на здравеопазването е в размер на 12 881 505 лева - сумата, платена от Националната здравоносигурителна каса (НЗОК) на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ "Христо Ботев“ АД - Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лв. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

Деянието е съставомерно по чл. 282, ал. 3, вр. ал .2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

На М. З. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Б. ред.: На инициалите в съобщението от прокуратурата отговаря Михаил Зортев - заместник-министър на зравеопазването от октомври 2010 г. до юни 2011 г., който отговаряше за болниците. Преди да влезе в изпълнителната власт, Зортев е бил директор на болницата в Кюстендил, където е работел и тогавашният здравен министър Стефан Константинов.