Първата е за снегопочистване и опесъчаване на около 21 км от четвъртокласните пътища, в които влизат отсечките: Ребърково - гара Ребърково, Зверино - Оселна, Зверино - Игнатица, шосетата за Очин дол, за Зли дол и Люти брод - посока Челопек, и е поверена на столичната фирма "Марна ойл” ЕООД. Поддържаният участък е почистен и опесъчен до всички села от Дефилето, установи проверка на MediaNews.

Другите пет позиции включват останалите 80 км от IV-класната пътна мрежа в общината, снегопочистването и опесъчаването на които е поверено на фирма "Пи Ес Контракт" ООД. Въпросните междуселски шосета са проходими при зимни условия, снегът е почистен, но цели участъци между селата не са опесъчени.

Пътят до Типченица е почистен, но не е опесъчен. Кметът на селото Георги Георгиев каза, че рано сутринта е имало проблем с превоза на учениците, тъй като автобусът е закъснял цели два часа. Той заяви, че проблемът не е бил в проходимостта на пътя, а в лошата подготовка на автобусния парк на фирмата, която извършва транспорта, поради което рейсът не е успял да стигне навреме до селото.

Такава беше и ситуацията между селата Дърманци и Лик, където пътят също е почистен, но не е опесъчен. По тази причина сутринта единият от автобусите, които превозват учениците от Ослен Криводол, Лик и Дърманци също не е успял да стигне до село Лик. Наложило се е да бъде изпратен на друг автобус.

Кметът на Върбешница Магдалена Динкова е подала сигнал до дежурния в Общината, че пътят от селото до Мездра е почистен, но не е опесъчен и е заледен. Тя каза, че пътят до Горна Кремена също е бил почистен, но не е опесъчен. "Смятам, че от Общината трябва да упражняват контрол след като са подписали договорите с фирмите”, допълни Динкова.

Казаното от кмета на Върбешница се потвърди и от видяното на място от нашия екип. Тънката снежна покривка само е закрила леда на пътя и създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия.