Нормално на едно дежурство трябва да има двама лекари, /терапевт и педиатър/, две медицински сестри за хирургичен и терапевтичен кабинет и две санитарки, които да могат да носят една носилка с лежащ пациент - казва д-р Генова. Лекарката споделя, че само преди минути е докарана жена със счупена тазобедрена става и за щастие е била с придружител /силен млад мъж/ които е влязъл в ролята на санитар и я е завел сам за рентгенова снимка и за приемане в хирургичното отделение за интервенция. Д-р Генова изказва благодарности на близките на пациентите, които им съдействат с разбиране и помагат кой с каквото може.

Разбираме, че за почивните дни графикът е направо трагичен. На дневно дежурство е само педиатърът д-р Галя Гайдарска. Няма да има лекар, който да посреща линейките и да обслужва възрастните пациенти. В събота и неделя обикновено идват хора от селата, от целия регион, пристигат линейки от Козлодуй. "Не ми се мисли какво ще стане, ако не дай Боже, стане катастрофа наблизо…Как ще се справят колегите, не знам" - тревожи се докторката. Всеобщото мнение на малкия медицински персонал в спешното е, че се чувстват обидени. Чуват, че министри и депутати говорят за липса на проблеми и щели да дойдат екипи от други места…отдавна чуват, че има оздравителен план за болницата...

Д-р Генова е потърсила подкрепата на филиалът на Медицинския институт във Враца. Болницата няма да им плати, но тя е помолила на доброволни начала да изпратят студенти и да помогнат в кризисния момент. Отзовали са се веднага трима от завършващите четвърти курс. С тях е и Маргарита Лаловска преподавател на студентите. „Болницата е нашата основна практическа база. С желание и добрата воля на наши възпитаници ме организирали 24-часово дежурство в спешния център. Разпределили сме студентите в дневна, нощна, и утре ще поемем целодневните дежурства, като засмените ще дойдат най-добрите ни студенти, които определено ще могат да се справят и ще окажат съдействие на екипа тук. Съдействието се налага веднага, защото от Криводол пристига жена с малкия си син, които е с тежък спазъм.

Линейката пристига и излизаме от шокова зала да не пречим на работата на медицинската сестра и лекарката. Срещаме разтревожени млади родители довели бебето си заради травма на главичката му заради падане. След тях видимо пиян млад мъж идва за кръвна проба, казва, че полицаите го пращат. Дядо с бастун, явно разбрал, че се очаква да пристигнат две линейки с пациенти си тръгва, не бил чак толкова спешен.

Една от линейките пристига и свалят от нея носилка с жена в тежко състояние. Виждаме и тримата студенти, които са готови да се включат при направата на ЕКГ или нужните манипулации, за които добре са подготвени. Набързо ни се представят. Христинка Георгиева Емилова, Тодор Боянов Кандов и Христина Петкова Иванова са доброволците студенти за дневната смяна.

Какво ги мотивира да са тук в свободното си време? И тримата са притеснени, че само след дни завършват обучението си, от Враца са, а съществува риск да не могат да работят във местната болница, ако слуховете за закриването й се окажат верни. Чува се вой на втората линейка. От нея свалят човек с хипертонична криза. Шофьорът на линейката си отдъхва и не чака да го питаме как е: „Напрежението е голямо. Ние от Спешния център сме на линия, тръгваме веднага след сигналите от тел. 112. Гарантирам, че с първата помощ и транспортирането на хората няма да има проблеми. Не знам обаче, ако се наложи например да се интубира пациент в тежко състояние, къде ще го караме, като реанимацията я затвориха…”

Едва пристигнала първата линейка, екипът й отново тръгва натам, където някой я очаква с тревога и болка. Игра на „Руска ролетка” продължава! Точно определи ситуацията д-р Генова и припомни, че само преди дни изпратили пациентка в Монтана, поради затворено болнично отделение и тя починала там. Никой не би могъл да прикани хората тези дни да не се разболяват. Ако обаче се случи, ще са истински късметлии - добавя още шофьорът на линейката.

От все още изпълняващия длъжността изпълнителен директор на болницата Орлин Цветков, разбираме, че от Здравното министерство са разговаряли с директора на Спешния център, д-р Галина Лещарска и ще се вземат необходимите мерки. Д-р Лещарска потвърди, че е имало такъв разговор. Тя каза за MediaNews, че колегите от спешния център солидарно ще помагат на екипите на спешното отделение. Д-р Лещарска призова гражданите да се насочват и към Центъра за неотложна помощ "Даут" в ж.к. "Дъбника" и само в тежките случаи на животозастрашаващи състояния и родилките да търсят помощ в спешното отделение, където безотказно ще бъдат обслужени независимо от намаленият състав на екипите.

В края на работния ден вчера, проверихме как е преминало дежурството на екипа в Спешното отделение. Имало е още 10 спешни повиквания. Обслужени са и припаднало дете от училище "Васил Левски", пациент от село Девене в тежко състояние. След бой в село Върбица с кървящи рани са докарани бивш кмет на селото и негов съсед, участвали в сбиването. Както обеща през деня д-р Лещарска, колегите им от Спешния център са помагали на екипа в отделението. Дежурен фелдшер е шил няколко рани на пациенти, за да може медицинската сестра и д-р Генова да се грижат за постъпващи граждани, нуждаещи се от тяхната помощ.