© Община Видин

Петър Петров, ръководител на синята зона, направи демонстрация на целия процес от първоначалната проверка на даден автомобил, през заскобяването до санкционирането и освобождаването на превозното средство. Първо се сканира регистрационният номер и инспекторите от ОП „Пазари и паркинги“ получават в реално време информация дали има заплатен абонамент или такса. При установяване на неправомерно паркиране, системата автоматично подава сигнал към заскобяващите екипи. Прави се снимка на автомобила отпред и отстрани както преди поставянето на скобата, така и впоследствие. С портативен принтер се разпечатва бележка с информация за законовите основания за налагане на мярката, както и с телефонните номера на колцентъра. Гражданинът трябва да се обади, за да дойде отново екипът и да премахне скобата, като санкцията за нарушителя е в размер на 20 лв. Към нея се прибавя и таксата за времето, в което автомобилът е бил паркиран в синята зона, като служителите от заскобяващия екип издават касова бележка.

Ръководителят на синята зона показа и ситуационния център, от където може да се проследява местоположението на всеки от служителите, отговарящи за синята зона, както и заявките за заскобяване. Информацията за тях се получава и от заскобяващите екипи чрез мобилни телефони. В ситуационния център се получават данни в реално време и за броя извършени проверки. Например, на 31 март към 11 ч. един от инспекторите беше направил 120 проверки на автомобили, само за четири от които е било заплатено ползването на синя зона; друг към същия час беше проверил 143 превозни средства, като от тях 121 са били неправомерно паркирани.

Петър Петров отново напомни начините на заплащане на таксата за синята зона във Видин. Те са: изпращане на SMS на номер 1394 на цена от 1 лв. (таксата за един час паркиране); чрез мобилното приложение MOBZZO или с електронен талон от партньори на Община Видин в търговската мрежа, обозначени със съответния стикер. В партньорските обекти, таксите могат да се заплащат и в брой. В този случай не е нужно гражданите да поставят копието от електронния талон върху стъклото на автомобила, защото в момента на закупуването на билета информацията се подава към системата.

„Целта на общинското ръководство не е да се санкционират гражданите, а да се въведе ред в организацията на движението и в паркирането в град Видин“, подчерта Петров. Той призова видинчани да закупят абонамент или да заплатят такса, преди да паркират в синята зона, като напомни, че са осигурени и достатъчно буферни паркинги, където спирането е безплатно.

Източник: Община Видин