Как се е стигнало до престъпното му поведение на този етап никой не може да каже. Това, което се знае е, че малко преди инцидента в дома му е имало разгорещен семеен скандал. Човекът е запазил самообладание и за да не стори нещо фатално, излязъл на улицата. Там вероятно е изпаднал в състояние на физиологичен афект и адреналинът му се оказал унищожителен. По данни на нашия информатор, извършителят на деянието не е могъл да даде адекватни обяснения за действията си пред разследващите. В компетенцията на психолозите е изясняването на причината за състоянието му, довело до необяснимото му действие през онази нощ.

От разговора ни със специалист психотерапевт разбрахме, че афектът е изключително силно, внезапно настъпващо, бурно протичащо краткотрайно чувство, предизвикано най-често от неприятни преживявания. Протича със „стеснение" на съзнанието и се съпровожда от промени във възприятията и мисловния процес, двигателната активност, промени в сърдечно-съдовата система и дейността на вътрешните органи. Разграничават се афекти на гняв, ярост или възторг и афекти на страх, мъка, угнетеност.

Възможно е да се е проявил и патологичен афект, който се характеризира с бурна, изключително силна емоционална реакция, съпроводена от двигателна възбуда, понякога с разрушителни пориви настъпваща в резултат на обикновени или свръхсилни психични дразнители. Съзнанието е помрачено. Възникват илюзии и халюцинации. Появяват се психотични цели и мотивите за решенията са от налудно естество, които продължават минути и след емоционалният срив настъпва амнезия.

В никакъв случай не оправдаваме стореното от бившия военен, причинил безпокойство и материални щети на 11 семейства преди Коледа. Има органи и институции, които ще квалифицират естеството на неговата вина. Но по думите на психолога, едва ли някой е застрахован от подобен срив на психиката.