При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Статусът на нарушението може да бъде "постъпило", когато данните са въведени в електронната системата; "в процес на обработка" за електронен фиш; "връчен електронен фиш" и "платена компенсаторна такса".

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса - електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушението.

Размерът на компенсаторните такси в зависимост от типа на превозното средство е:


Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се плати и по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път на санкции е IBAN : BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.