Обвиняемият Богданов имал свидетелство за управление на МПС, което било валидно до 2012 г., като след това той не го е подновявал. Спрямо него имало издадени наказателни постановления във връзка с констатирани нарушения на Закона за движението по пътищата.

На 03.01.2017 г. Богданов се намирал в с. Благово, област Монтана, където имал къща. В рамките на деня той употребил значително количество алкохол – ром и бира, което се потвърждава от свидетелски показания.

След 18 ч., намирайки се в нетрезво състояние, той се качил в лек автомобил „Волво“, собственост на жена, с която живеел на съпружески начала, и потеглил в посока гр. Монтана.

Богданов се движел с висока скорост, като на пътен участък км 96+000 управляваният от него автомобил навлязъл в насрещното платно. В същата лента в онзи момент се движел лек автомобил „Ланчия“, в който след приключване на работния ден пътували трима мъже. Другият водач, виждайки, че срещу него се движи кола, с цел избягване на челен удар предприел спасителна маневра – завъртане на волана надясно, но не успял да избегне сблъсъка.

В резултат на тежкото пътнотранспортно произшествие водачът на „Ланчия“, вследствие на получената множествена черепно-мозъчна и гръдно-коремна травма, починал по пътя за болнично заведение. На другия пътник била причинена средна телесна повреда – коремна травма и счупване на ключица.

Обвиняемият Богданов отказал на пристигналите на място служители на пътна полиция да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство. Той отказал да му бъде връчен талон за медицинско изследване на кръвта, държал се грубо и арогантно, за което му били съставени актове за административно нарушение.

От заключението на извършената по досъдебното производство автотехническа експертиза е видно, че непосредствената причина на реализираното ПТП е превишената скорост на движение на лекия автомобил, управляван от обвиняемия – 128.04 км/ч, при максимално допустима 90 км/ч., безпричинното му навлизане в насрещната лента, както и употребата на алкохол.

Съгласно заключението на вещото лице по делото, към момента на престъпното деяние обвиняемият бил със съдържание от 2.30 промила алкохол в кръвта.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.