министър Николай Петров
министър Николай Петров

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като тежки и порочни. Като пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници – областната многопрофилна болница, още една многопрофилна, но частна, и трета - пак частна, която е под наем в сградата на областната. Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът сключен с нея е за ремонти, за което от МБАЛ "Христо Ботев" не са получили и стотинка, уточни министърът.

Обаче при съжителството на трите болници се получава филтриране на пациентите, като тежките случаи и неосигурените отиват в държавната, а "по-интересните" - в двете частни, коментира Петров.

Проверките на ведомството показват и редица други нарушения, като това че е купен скенер, който струва 300 хил. лева, за сума от близо милион лева. Само за две години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв, каза още министърът.

Това, което ще направи МЗ за врачанската болница, е да преведе авансово субсидията за отдалеченост и спешност. Ръководният екип на Министерството на здравеопазването провежда разговори с местната власт, за да получи съдействие ѝ. Търсят се варианти как да се финансират тази и други болници в тежко финансово положение като Ловешката и може да се стигне до това да теглят кредити. Тази опция вече е обсъдена с финансовия министър, уточни Петров.