Хлебопроизводители казват, че от две години са на ръба на оцеляването.

Малка семейна пекарна в центъра на Русе. Хлябовете, които се произвеждат, са почти бутикови - от такива с бяло брашно и жива закваска, до по-специалните от ръж и лимец, разказва Нова тв. И въпреки редовната клиентела и нулевата ставка на данък добавена стойност за брашното и хляба, търсенето все повече спада.

За разлика от хляба, закуските не са освободени от ДДС.

Споредсобственикана пекарната това не е логично и дори предлага всички хранителни стоки да са с нулева или поне по-ниска ставка на данъка. Евентуалното връщане към облагането с ДДС на брашнотоби довело до повишаване цената на хляба, влошаване на качеството му и свиване на потреблението, прогнозира Жулиент Таушанов.

И предрича фалити в бранша, ако държавата не предвиди комплекс облекчителни мерки.к:


Източник: dnes.bg