За да не се налага пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании правят необходимите отстъпки от цените на складовете, съответно на аптеките.

През 2017 г 14 иновативни компании са направили отстъпки на стойност около 66 милиона лева. Тези отстъпки са засегнали около 60 лекарства – сред тях за кардиологични заболявания, ревматоиден артрит, диабет. Тази схема с отстъпките обаче има риск да спре.

Крайното поевтиняване обаче води до проблем – лекарствата изчезват от България. „Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни и по-скоро се изнасят отколкото да се продават в България”, посочи директорът на Асоциацията на иновативните компании в България Деян Денев. Затова фирми обмислят да спрат отстъпките към търговците.

За да не доплащат пациентите, те предлагат да дават отстъпките си директно на касата. Идеята им обаче не е включена в промените в Наредба №10, качени за обществено обсъждане.

Ако не се стигне до решение, пациентите са готови на протести. Общественото обсъждане на предложените промени в Наредбата приключва на 18 октомври.

От здравното министерство, заявиха, че е ще обсъдят и анализират всички постъпили становища, за да се намери баланс между интересите на касата, фармацевтичната индустрия и пациентите.



Източник: actualno.com