„За да се сформира структура и да се привлекат достатъчно квалифицирани преподавали ще заработи 3-годишна програма с целево финансиране. Идеята е тези филиали да се консолидират, да се допълнят с липсващите професионални направления и да създадат образователен университет с няколко факултета, който да обучава педагогически специалисти, специалисти по обществено здраве, икономика, администрация и управления, инженери и други. За постигане на целта е необходимо координирано от държавата сътрудничество на висшите училища, открили филиалите“, обясни министърът по време на парламентарен контрол.

Причината за обединяването на филиалите и сформирането на нов университет, е че Северозападният регион няма висше училище, което да подготвя кадри за местната икономика, тъй като липсват базови направления. Това по думите на акад. Денков спъва икономическото развитие на региона и е причина много млади хора да го напускат в търсене на по-добро образование и по-добър начин на живот.

Заради силното фрагментиране на системата и все по-трудната реализация на приема министърът предлага и висши училища със сходен или допълващ се профил, които са намират в едно и също или близки населени места да се обединят под общо име и общо или споделено ръководство. Те ще могат да споделят преподаватели, материална база, администрация, да организират обща кандидатстудентска кампания. За обединените университети държавата също може да осигури целево финансиране за материална база, например. Идеята е те да станат по-забележим за инвеститори и кандидат-студенти.

„Такава структура в нашия закон в момента не съществува и трябва да бъде дефинира и въведе в нашето законодателство“, обясни министърът. Той допълни, че преди да бъде реализирана идеята ще бъде направена оценка на въздействието и ще бъдат представени проекти за обществено обсъждане.