Монумент на загиналите във войните - Видин
Монумент на загиналите във войните - Видин

"За отношението към паметниците и тяхното поддържане разговаряме с моите ученици от много отдавна, сподели Няголова. Община Видин обяви инициатива училищата да поемат шефството над различни видински паметници. Така децата ще научат повече за паметниците в нашия град, а от друга - учениците ще полагат грижи за тях, с което в децата ще се формира позитивно и отговорно отношение към историята на родния край и на България, допълва Илияна Няголова. Затова и нашето училище прие с радост възможността да се включи в тази инициатива, каза класната ръководителка на седми клас и ръководителка на Екоклуба в ОУ "Отец Паисий".

"Децата вече осъществиха и своята първа акция по почистване на "осиновения" паметник, като го измиха и събраха боклуците от околното пространство. Учениците научиха повече за Монумента на загиналите във войните. Кога и по какъв повод е издигнат паметникът им", разказа Цецка Цолова, старши експерт в Община Видин.

Монументът на загиналите във войните е открит през 2003 г. и е посветен на загиналите от видинския край в заключителната фаза на Втората световна война 1944 - 1945 г., обясни Цолова. Тя допълни, че дотогава на територията на Видин не е имало паметник в чест на загиналите във Втората световна война, въпреки обстоятелството, че единствената битка, която се води на българска територия през тази война, е край Кула, при Връшка чука.

Учениците от ОУ "Отец Паисий" научиха и за символиката на отделните елементи на монумента - капката кръв, символизираща милионите капки кръв, пролени в хода на Втората световна война и кръстовете за храброст, давани на всички воини, отличили се в бой.

В заключение, Цецка Цолова се обърна към учениците с думите: "Нашите предци са отдали живота си ние да живеем по-добре и в името на идеала за една свободна и независима България. Затова ви поздравявам - чест ви прави, че сте тук, за да се погрижите за този паметник".

Източник: bta.bg