След службата в храма, вярващите се отправиха с литийно шествие към стария мост на река Искър, където по традиция се извършва ритуалът на хвърлянето на кръста в студените води на реката. За разлика от предходните години, необичайно слънчевият ден светлият християнски празник събра около стотина души, които очакваха с нетърпение да видят кой ще спаси Светия Кръст.

След като отец Цинцарски хвърли в реката ритуалния Кръст, едва трима смелчаци дръзнаха да влязат в студените води на Искъра. Най-бърз се оказа 53-годишният Николай Вълчовски от мездренското село Лик, който участва за първа година.

„Усещането да хванеш кръста е много хубаво. Пожелавам на всички много здраве, щастие и късмет“, развълнувано пожела „спасителят“ на кръста Николай Вълчовски.

След изваждането на Христовия символ, кметът на Мездра Иван Аспарухов връчи на щастливеца наградата от 100 лв., осигурена от църковното настоятелство към храма „Св. Георги Победоносец“ и подари от името на общинската администрация на тримата участници в ритуала по бутилка вино.

Сред дошлите да почетат празника Кръщение Господне бяха представители на общинската администрация, жители и гости на града, както и доста именици.