На днешния 2 юни в Мездра, след двегодишно прекъсване, в 12:00 часа отново прозвуча сирената, а на площад „България” десетки граждани и гости на града сведоха глави в знак на признателност и почит към загиналите герои за свободата на отечеството.

Минути преди воя на сирените, най-младият изследовател на Ботевия живот и дело, създател на поредица документално-художествени филми за видни исторически личности и на проекта „Незабравимата България” – Искрен Красимиров, закле по ботевски, със сабя в ръка и със заветните думи "Свобода или смърт" двамата млади четници от почетния караул, коите целунаха сабята и положиха негласна клетва да следват и пазят заветите на Ботев и плеядата национални герои, пролели кръвта си за род и Родина.

Сред събралото се множество граждани, да отдадат своята почит и преклонение пред Войводата и неговите четници бяха кметът на община Мездра, тримата заместник-кметове, секретарят на общината и цялата общинска администрация.

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 21:00 часа при моста на река Искър в село Лютиброд ще бъде почетена паметта на 30-е лютибродчани, загинали във войните за национално освобождение и обединение.

Утре от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Поради извънредната епидемична обстановка, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.

Същия ден от 21:15 часа пред паметния знак на Ботевите четници в село Зверино (до църквата „Св. Димитър“), тамошният Художествено - творчески клуб „Факел“ ще изнесе рецитал и ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 21:30 часа е традиционната заря.

На възпоменателната проява ще присъстват само административни лица и участници в програмата.