Времената на карантина и на намалено влияние на човека върху природата, оказват своето добро влияние върху природата.

Такова непокътнато място е левия бряг на р. Искър (от към страната на жп гара Мездра), намиращо се след последния коловоз на гарата и самата река.

За появата на джунглата (разбира не в реалния смисъл на думата), от значение също така е това, че в този район вече не се отглеждат зеленчуци.
Трябва да се отбележи, че в този район в 90-те години имаше добре развито земеделие и районът беше известен със своето наименование - "градините". Произвеждаха се предимно домати, ягоди, маруля, лук и др. Към края на 90-г, към градините имаше много набези и кражби, предимно от хора населяващи постройки в района на гарата (които вече ги няма), за да се стигне до там, че хората постепенно да се откажат от земеделието там. А и самата, земя там, често е заливана от р. Искър, и хората нямат право да си я ограждат, защото е държавна собственост.

Природата в местността градините днес е като непокътната. За този факт способства и това, че за да се стигне до района, трябва да се направи леко закононарушение (да се пресече жп линията пеша и да се заобиколят спрените товарни влакове). Други варианти за стигане до там също има но са по-заобиколни.

В местността - тревата и копривата е голяма, заради големите подпочвени води на р. Искър, която тече в продължение на цялата джунгла. От всякъде ухае на билки. Птиците обитаващи мястото са предимно кьосове, гълъби, врабчета, синигерчета, кълвачи.

Понеже самата река Искър, когато е пълноводна изхвърля пластмасови бутилки върху "природния резерват", но някой старателно и целенасочено ги почиства в импровизирано ЕКО-кошче за боклук, и след това ги пренася в контейнерите в града.

Да се разхожда куче в този район е удачно, но само по последния неизползваем коловоз на ЖП гарата (но пък е забранено официално), но не и в самия" резерват", защото тревата, копривата и храстите са високи, а пътеките непредвидимо криви.

Трябва да се отбележи, че както във всяка джунгла, и в тази, за разходка в нея не е никак безопасно, защото:

1. Забранено е разхождането в паркове и градинки по време на карантината.

2. За да се стигне до там се минава през жп линии, и оживения ЖП възел на гр. Мездра.

3. Има опасно място на пътеките, които са прокарани през местността, защото те създават илюзията за сигурност, но в един момент, една от пътеките е с огромен наклон, и човек ходещ по нея, може внезапно да загуби равновесие и да падне в силно-течащите води на р. Искър.

4. Опасност има от ухапване на насекоми (кърлежи, пчели, оси, др.)