Слънце, детски смях и пъстър букет от младост и красота заляха Мездра в празничното утро на 24 май. С тържествено шествие към централния площад се отправиха ученици и учители в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Площад "България" се оказа тесен за стотиците деца, родители и гости на града за празничния концерт по случай празника на знанието и светлината.

Кметът на общината Генади Събков припомни делото и заслугите на първоучителите от Солун и отправи поздрав към учителите, учениците и дейците на културата и им пожела здраве и творческо дръзновение.

От името на общинската администрация бяха връчени плакети на заслужили учители, но по непонятни причини, първо бяха отличени и имена, отстоящи на светлинни години от просветата и културата.

Признание и почетни грамоти получиха десетки талантливи деца, спечелили призови места в различни образователни и културни направления и допринесли с постиженията си за утвърждаването на града ни като град на младостта, красотата, духовността и знанието. На фона на празничното настроение, като сянка на тъмен облак премина тенденциозното пренебрегване на постиженията на още десетки заслужили признание деца, които очакваха своята морална награда за положения труд и постигнати успехи.

И тук, в разгара на празника, сред родителите възникнаха въпросите – Защо нашите деца са низвергнати? Кой и по какви критерии измерва постиженията на децата ни? Защо общинското ръководство връчва почетни плакети на кого ли не и незнайно защо, а децата останаха обидени и разочаровани? „Благодарим“ на общинската администрация за поредното неуважение към децата ни!

Празникът продължи с изявите на талантливите деца на Мездра, които за пореден път зарадваха своите родители и гости.