Храмът „Св. вмчк. Георги Победоносец“,построен, през периода 1930 – 1932 г и осветен на Томина неделя – 8 май 1932 г. от врачанския митрополит Паисий в присъствието на министъра на просвещението Константин Муравиев, събра под купола си десетина миряни, дошли да се помолят на светеца за здраве, вяра и упование в дните на изпитания на човешките съвести.

Макар и неголям, храмът в Мездра има забележителна история. Съграден и въздигнат от родолюбиви българи, наследниците на индустриалеца Тодор Балабанов – синът му Иван, съпругата Елена и дъщерята Зорка, продължава да бъде духовното сърце на железничарския град. Мездренската църква „Св. вмчк. Георги Победоносец“ се гордее със своя иконостас, иконите от който в царски ред, са изписани от големия български художник проф. Дечко Узунов

В деня на своя патрон, десетки граждани на Мездра дойдоха да запалят свещ и да помолят Светеца покровител за мир и благополучие.

Енорийският свещеник и именик – отец Георги Нягулов, отслужи празнична света литургия. В своето послание към миряните отец Георги припомни живота и делото на великомъченика Георги и благослови вярващите да са здрави, силни, непреклонни във вярата си като светеца, отдал живота си за род и вяра.