На празничното събитие присъства заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която приветства присъстващите и поздрави всички самодейци, читалищни деятели и творчески формации към НЧ "Развитие 1869" за енергията, силите и устрема, които влагат в дейността на културната институция.

"Дом на родолюбие и българщината - това е Българското читалище. В него е събран духът на Враца - силен и с дълбоки корени. Наш дълг е да го пазим, обогатяваме и развиваме. Горди сме с постиженията на нашите състави, танцовите формации, хор "Орфей", читалищната библиотека, школата за изкуства, които доказват, че са достойни наследници на онези бележити врачани, създали читалището. Вярвам, че историята на културната институция ще продължи да се пише още по-успешно и с уважение. Честит празник!", каза в приветствието си към присъстващите председателят на НЧ "Развитие 1869“ Иванка Караиванова.

Тържественият концерт продължи с изпълнение на всички творчески формации към врачанското читалище. На празничния спектакъл присъстваха още Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища, представители на читалищни средища от страната, общественици, жители и гости на Враца.