Водещи на мероприятието бяха Киара Пешанова и Надин Кръстева от Клуба към СУ „Иван Вазов“ - „Умението да говорим пред публика“.

Поздрав към жителите и гостите на града направи кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

"Радвам се, че за девета година се събираме, при по-хубаво време и по хубав повод. Нека се потопим в историята и в това, което ни предлагат Комплекса и нашите гости“.

Сред гостите на събитието бе и директорът на Регионалния исторически музей във Враца – Георги Ганецовски. Той поздрави всички за спазването на традицията и разкри откъде идват корените на празника, разказвайки легендата за Дионис.

„Това, което ме вдъхновява е, че заедно с вас се намираме на това древно място, в подножието на Калето. Място, в което през шест различни епохи се е практикувал този древен ритуал“, каза Георги Ганецовски.

Културната проява продължи с изпълнението на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца, с художествен ръководител Георги Врабчев, които представиха ритуал в духа на древните тържества, включващ дегустация на вино в автентични тракийски съдове.

Кулминацията на вечерта бе изпълнението на танцьорите от Средношколски танцов състав към Народно читалище „Просвета 1925“ Мездра, с художествен ръководител Владислав Петров.

Всички гости на събитието имаха възможност да дегустират греяно вино от ароматни плодове и подправки, приготвено по автентична рецепта от Византия, както и подходящи мезета.