© БНР Видин

На Тодоровден майките къпят децата на ранина, за да не боледуват през годината и да не ги боли глава. Още преди изгрев слънце жените мият косите си с вода, в която поставят слама от яслите на конете – за да бъдат косите здрави и лъскави, като конска грива. Мъжете почистват и накичват конете и ги извеждат на мястото, където ще се проведе кушията. Характерно за Кула е, че в състезанието участват не само коне, а и магарета.

Състезанието се проведе в три категории, коне, каруци и магарета, най-бърза каруца, за най-красив кон и най-красива каруца.

След оспорвана надпревара първо място при ездачите спечели Исус Александров. Втори е Венци Аврамов, а трети – Слави Борисов. При раздел кон-каруца първо място заслужи Илиян Костов. Втори е Пламен Тодоров, трети е Младен Валериев. Награда за породист кон печели Цветомир Пламенов, а за най – оригинална двуколка приза грабна Дилян Ахмедов. Наградите връчи заместник кмета на община Кула, Людмил Лалов.

Тази година грамота и парична награда предоставиха и от движение "Северозапазване" - за най-атрактивен кон на Пламен Цветанов с кобилата Карина.

Надбягванията с коне и впрягове са най-интересният и атрактивен обичай на Тодоровден в Кула. В него взеха участие десетки участници от общините Кула и Ружинци.